Sabtu, Mac 03, 2018

Ringkasan Perkongsian -Siri Forum Demokrasi: MEMERANGI BUDAYA TAKUT DALAM PRU 14

dari ChangkatNingkeBTP

Berikut merupakan ringkasan pandangan saya pada forum berkenaan yang diadakan pada 1 Mac 2018 di Institut Darul Ehsan (IDE). Dipetik dari Berita Selangorkini.

Manipulasi istilah ‘pembangkang’ cipta ketakutan

https://selangorkini.my/2018/03/manipulasi-istilah-pembangkang-cipta-ketakutan/

OLEH AFIX REDZUAN
SHAH ALAM, 2 MAC: Istilah ‘pembangkang’ sering digunakan untuk mencipta persepsi buruk hingga menakutkan rakyat yang akhirnya menyumbang kepada kegagalan membawa perubahan.
Felo Penyelidik IESAD, Prof Madya Dr Hamdan Dato’ Mohd Salleh berkata, perkataan itu disifatkan negatif, termasuk penggunaan istilah seperti ‘Kerajaan Pembangkang Selangor’, ‘Kerajaan Pembangkang Pulau Pinang’ dan ‘Kerajaan Pembangkang Kelantan’.


“Ketakutan adalah persepsi yang diadakan dengan kewujudan istilah seperti ‘Kerajaan Pembangkang’
“Pembangkang adalah ayat negatif. Apabila ketakutan menjadi elemen dalam membuat pemilihan, ia akan mengundang masalah,” katanya.
Beliau berkata demikian pada Siri Forum Demokrasi: Memerangi Budaya Takut Dalam PRU-14, di Auditorium Institut Darul Ehsan (IDE).
Dr Hamdan, pentafsiran istilah ‘pembangkang’ dalam bentuk negatif itu menyukarkan rakyat khususnya di kawasan luar bandar atau kurang capaian maklumat membuat perubahan.
Katanya, keadaan itu bukan sahaja mempengaruhi kawasan Semenanjung, malahan membabitkan Sabah dan Sarawak.
Selain istilah ‘pembangkang’, terma Melayu-bukan Melayu, hak Islam-hak bukan Islam dan Bumiputera-hak bukan Bumiputera yang sering dimainkan juga turut digunakan untuk menakutkan rakyat dalam membuat perubahan.

Tiada ulasan:

Perkongsian Pandangan Ustaz Siddiq Fadzil - Pendidikan Al-Hikmah & R 4.0

dari ChangkatNingkeBTP Saya berkesempatan bersama pengurusan Unisel dalam satu majlis ilmu bersama Tokoh Maal Hijrah, Prof Ustaz Dato'...