Rabu, Oktober 18, 2017

UNISEL proaktif sediakan graduan hadapi revolusi industri 4.0 - Hamdan

dari ChangkatNingkeBTP

UNISEL proaktif sediakan graduan hadapi revolusi industri 4.0


OLEH NAZLI IBRAHIM
SHAH ALAM, 7 OKT: Selaras saranan Dato’ Menteri Besar, Universiti Selangor (UNISEL) di bawah kepimpinan Naib Canselor, Profesor Datuk Dr Mohammad Redzuan Othman mula mengorak langkah bagi menyediakan graduan yang mampu mengharungi cabaran revolusi industri 4.0.
Dekan Pusat Pembangunan Asasi Universiti Selangor (UNISEL), Dr Hamdan Dato’ Salleh berkata, UNISEL menggariskan enam langkah bagi menyediakan graduan lebih bersedia secara holistik bagi mendepani revolusi ini.


“Pertama, penggabungan fakulti bagi mewujudkan program akademi lebih berdaya saing dan inklusif dan kedua mewujudkan pusat kecemerlangan (CoE) yang mempunyai pelbagai institut dan bidang dengan pakar ternama.
“UNISEL turut menyelaraskan silibus untuk meningkatkan lagi daya saing, menubuhkan latihan dan pendidikan teknikal dan vokasional (TVET) dan memperkasakan geran-geran penyelidikan berpaksi industri 4.0,” katanya ketika dihubungi SelangorKini di sini, hari ini.
UNISEL ENGINEJelasnya, UNISEL turut mengambil langkah memperkasakan mata pelajaran berpaksi ‘internet of things’ dan menggabungkan dengan keperluan industri dan manusia.
Katanya, UNISEL juga melakukan transformasi mata pelajaran wajib bagi melahirkan tenaga kerja berasaskan holistik yang bersedia dalam industri dan kemanusiaan dengan mengurangkan fokus kepada peperiksaan.
unisel_view“Penekanan seperti saranan Dato’ Menteri Besar, industri 4.0 sangat mencabar. Dalam bersedia ke arah industri ini, perlu pemberdayaan manusia yang seimbang termasuk insaniah dan akhlak.
“Persedian bukan fizikal semata-mata di mana inilah hasrat Kerajaan Negeri iaitu transformasi UNISEL yang sebenar,” katanya.
=EZY=

Tiada ulasan:

Perkongsian Pandangan Ustaz Siddiq Fadzil - Pendidikan Al-Hikmah & R 4.0

dari ChangkatNingkeBTP Saya berkesempatan bersama pengurusan Unisel dalam satu majlis ilmu bersama Tokoh Maal Hijrah, Prof Ustaz Dato'...